Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

 TESSEDIK SÁMUEL MÚZEUM

 

 

A Tessedik Sámuel Múzeum alapításának célja a helyi történelmi és kulturális örökség bemutatása, Szarvas és környéke régészeti, történeti, néprajzi, helytörténeti értékeinek megtartása, ápolása, ezen értékek minél szélesebb körben való bemutatása.  

 
Tessedik Sámuel 
 
 
Latin nyelvű felirat
 
 

A múzeum épületét Tessedik Sámuel szarvasi evangélikus lelkész építtette 1791-ben barokk stílusban. Ez volt az ország első mezőgazdasági iskolája. Az iskola megszűnése után gimnázium, majd tanítóképző iskola, később az óvóképző főiskola diákotthona volt. 1973-tól költözött ide az 1952-ben alapított, korábban több épületben ideiglenesen állomásozó múzeum. Főbejárata fölött a következő latin nyelvű felirat olvasható: Ez intézettel kiűzetik a hazai iskolákból a tétlenség. A szorgalomnak ezt az emlékművét, hogy az utódokról gondoskodjék a szarvasi nép állította az 1791.esztendőben.

A múzeum létrehozásában elévülhetetlen érdemei vannak Palov Józsefnek, aki 1952-től 1994-ig töltötte be a múzeumigazgatói tisztséget. A múzeum gyűjteményének alapját a helyi iskolákból átvett régészeti leletek, valamint a megkezdett helytörténeti és néprajzi gyűjtések képezték. Az első állandó kiállítás - a Tessedik Sámuel Emlékkiállítás - 1954-ben nyílt meg.

Tessedik régi iskolaépületének felújítása után jött létre 1979-ben a "Tessedik városa hajdan és ma" c. állandó kiállítás, mely Szarvas környékén élt emberek történetét mutatja be a kőkortól napjainkig. 1981-ben nyílt meg Domán Imre néprajzi gyűjteményét bemutató kiállítás.
Az állandó kiállításokon kívül évente több ideiglenes kiállítás nyílik múzeumunkban, melyek között képzőművészeti, történelmi, néprajzi és régészeti kiállítások is megtalálhatók.

Évente megközelítőleg 20 időszaki kiállítást szervezünk, melyek témái rendkívül változatosak: képzőművészeti, történelmi, néprajzi és régészeti kiállítások is megtalálhatók a múzeumban. Mindezek mellett koncertekkel, családi délutánokkal, könyvbemutatókkal és még rengeteg más érdekes programmal várjuk az érdeklődőket. 

 

 
 
A Tessedik Sámuel Múzeum elérhetőségei
Intézményi adatok
Szárazmalom
Ruzicskay Alkotóház

 

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés